Proeftuinen elektronische gegevensuitwisseling geven InZicht door!

Zorgprofessionals en cliënten in de langdurige zorg, die op het juiste moment over betrouwbare gegevens beschikken. Dat is waar de cross-sectorale subsidieregeling InZicht zich op richt. Daarbij draait het allemaal om elektronische uitwisseling van gegevens via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) of via eOverdracht. VWS wil met de regeling die eind 2019 van start ging, zorgorganisaties stimuleren met elektronische gegevensuitwisseling aan de slag te gaan. In aanloop naar de subsidieregeling onderzochten deelnemende zorgorganisaties in 16 proeftuinen wat nog nodig is op weg naar een landelijke uitrol. De recente afronding van de proeftuinen was aanleiding de huidige kennis te bundelen in een publicatie.

Vanaf begin 2019 tot eind juni werd in 16 proeftuinen* ervaring opgedaan met elektronische gegevensuitwisseling in de langdurige zorg. Dit leverde kennis op over welke aanpak goed werkt en welke zaken nog geregeld moesten worden om met de subsidieregeling InZicht de landelijke gegevensuitwisseling echt te versnellen. Zo werd duidelijk dat er afspraken nodig zijn op het niveau van onder andere gedeelde informatiebehoefte, zorgproces en infrastructuur. Deze en andere informatie werd vervolgens meegenomen door de partijen voor wie dit relevant was. Denk aan regionale zorgorganisaties en leveranciers, landelijke brancheverenigingen en organisaties die verantwoordelijk zijn voor de informatiestandaarden. Op allerlei manieren vond kruisbestuiving plaats. De lessen uit de proeftuinen bieden meerwaarde voor de deelnemers aan de subsidieregeling InZicht. Daarom is een groot deel nu gebundeld in de publicatie ‘Geef InZicht door. Kennis en kansen voor de langdurige zorg’.

 

Meer weten?

Bent u nieuwsgierig naar de 10 tips voor deelnemers aan de regeling en de rest van de publicatie? Bekijk dan nu direct ‘Geef InZicht door. Kennis en kansen voor de langdurige zorg’. Wilt u meer informatie over subsidieregeling InZicht, kijk dan op de website van DUS-I.

 

* De 16 proeftuinen bestonden uit: 7 projecten rondom Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO), 7 projecten rondom eOverdracht en 2 projecten rondom medicatieveiligheid. Het onderwerp medicatieveiligheid maakt geen onderdeel uit van de subsidieregeling.