Online toestemming geven om gegevens te delen via het LSP

De juiste informatie op het juiste moment, op de juiste plaats. Dat is voor iedereen noodzakelijk, wanneer het om onze gezondheid gaat. Patiënten kunnen toestemming geven voor de uitwisseling van hun medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Wanneer een patiënt vaker bij een zorgverlener komt, is de kans groter dat de patiënt heeft nagedacht over het beschikbaar stellen van de medische gegevens. Wanneer een patiënt haast niet gezien wordt door een zorgverlener, betekent dit vaak dat de patiënt niet op de hoogte is van de mogelijkheid om de medische gegevens uit te wisselen. Wanneer zorgverleners zich aangemeld hebben voor de dienst ‘opt-in’ op de website van VECOZO, kan een patiënt zelf (wanneer het de patiënt het best uitkomt) via de vernieuwde site www.volgjezorg.nl (voorheen www.ikgeeftoestemming.nl) informatie inzien en toestemming geven.

Digitale toestemming

Om de drempel om toestemming te geven voor het uitwisselen van gegevens via het LSP voor de patiënten te verlagen, kan een patiënt digitaal de toestemming regelen op www.volgjezorg.nl. De toestemming kan geregeld worden voor de huisarts, voor de apotheken en voor de gezondheidscentra. Op de website zoekt de patiënt eerst de zorgverlener op bij wie hij de toestemming wilt regelen. Als deze zorgverlener aangemeld is voor de dienst Opt-in van Vecozo, kan de patiënt direct online de toestemming regelen door in te loggen met DigiD met sms. Op www.volgjezorg.nl kan een patiënt ook volgen wat er met er met de medische gegevens gebeurt. Welke soorten gegevens zijn er met toestemming uitgewisseld en wanneer?

Als een zorgverlener wil dat patiënten online hun toestemming kunnen regelen, dan is het van belang dat de zorgverlener zich aanmeldt voor de dienst Opt-in van Vecozo. Als er nieuwe of onverwerkte toestemmingen zijn, dan ontvangt de zorgverlener dagelijks één notificatie per e-mail. Wanneer een toestemming verwerkt is, ontvangt de patiënt automatisch bericht dat de gegevens zijn aangemeld bij het LSP.

 

Patiënten informeren

Een zorgverlener kan het ‘digitaal toestemming geven’ onder de aandacht brengen via de website van de praktijk, de apotheek of het gezondheidscentrum. Vaak wordt een link naar www.volgjezorg.nl op de site geplaatst met een korte toelichting over het LSP.  Via een persoonlijke nieuwsbrief kunnen patiënten bereikt worden die normaliter minder vaak gezien worden. Wanneer in deze nieuwsbrief aandacht wordt geschonken aan het LSP en de mogelijkheid om digitaal toestemming te regelen, verhoogt de zorgverlener de kans dat een patiënt nadenkt over het beschikbaar stellen van de medische gegevens en daadwerkelijk toestemming geeft.