In 2019 vormt de nieuwe actualiteitscontrole van het LSP een aandachtspunt voor apothekers. Het is een nieuwe functionaliteit die het derde kwartaal van 2018 al is geïmplementeerd. De functionaliteit is ontwikkeld om apothekers te ondersteunen bij het gebruik van het LSP. Doordat een apotheker met de actualiteitscontrole bij het openen van een dossier kan zien of er nieuwe informatie beschikbaar is via het LSP, hoeft de apotheker niet meer voor iedere patiënt het LSP te bevragen. Dit scheelt veel tijd. De actualiteitscontrole signaleert alleen of er nieuwe informatie is en de apotheker kan naar aanleiding van dit signaal het LSP bevragen.
Het komende jaar zal RZCC apothekers in de regio ondersteunen om deze actualiteitscontrole te activeren, zodat er minder foute opvragingen zijn en apothekers optimaal gebruik kunnen maken van het LSP. Hieronder beschrijven we kort wat deze functionaliteit voor apothekers inhoudt.
- Waarvoor gebruik ik de Actualiteitscontrole?
De Actualiteitscontrole gebruiken apothekers voor alle patiënten die niet tot een risicogroep behoren en geen baxterrol gebruiken. Deze niet-risicopatiënten hoeft u niet proactief te bewaken. - Hoe werkt de Actualiteitscontrole?
Als u het dossier van de patiënt opent, wordt zichtbaar dat er nieuwe informatie over hem beschikbaar is. Hiervoor heeft u geen UZI-pas nodig. U kunt er dan voor kiezen zijn medicatiegegevens op te vragen via het Landelijk Schakelpunt. Uiteraard gebruikt u hiervoor wel de UZI-pas. - Moet u de patiënt informeren over de Actualiteitscontrole?
Nee, u hoeft de patiënt niet te informeren over de Actualiteitscontrole. De Actualiteitscontrole wordt namelijk alleen gedaan tijdens patiëntcontact. Er is dus op dat moment sprake van een behandelrelatie. - Hoe gebruikt u de Actualiteitscontrole in uw zorginformatiesysteem?
Bijna alle apothekersinformatiesystemen zijn uitgerust met de Actualiteitscontrole. De functionaliteit werkt in ieder zorginformatiesysteem anders. Neem contact op met uw ICT-leverancier voor meer informatie.