Aantal ziekenhuisopnames door medicijngebruik fors gestegen

Verschillende media berichtten over het rapport rapport ‘Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid’ van het Erasmus MC in een consortium met NIVEL, Radboud UMC en PHARMO, minister Edith Schippers naar de Kamer heeft gestuurd.

Ondanks dat er maatregelen zijn getroffen om het aantal patiënten dat door geneesmiddelengebruik in het ziekenhuis wordt opgenomen terug te dringen, is dit aantal de afgelopen vijf jaar met een kwart gestegen. In 2013 werden er 49.000 mensen opgenomen door problemen met hun medicijngebruik, in vergelijking met 39.000 in 2008. De gemiddelde leeftijd van de patiënten steeg van bijna 50 naar bijna 55 en het aantal acute opnames met 21 procent.

De groep van patiënten van 65 jaar en ouder is 3,5 keer groter dan de patiënten die jonger zijn dan 65. De onderzoekers van de studie denken daarom dat vergrijzing de grootste oorzaak is van de stijging van het aantal patiënten. Bijna de helft van de opnamen van 65-plussers als gevolg van medicijnen is waarschijnlijk te vermijden. Bij mensen die jonger zijn is ook nog een kwart van de gevallen te voorkomen.

Lees hier het hele artikel op NU.nl.

 

Bron: NU.nl – 01-02-2017