Terugblik RZCC op 2024
2024 was een enerverend jaar voor RZCC. Niet alleen qua ontwikkelingen in de digitalisering van gegevensuitwisseling, maar ook voor ons als team. Nadat Mireille Wolleswinkel half september de organisatie verliet voor een andere uitdaging, zaten we ruim twee maanden zonder bestuurder. We hebben de taken van Mireille onderling verdeeld en onder toeziend oog van de raad van toezicht hebben we het – al zeggen we het zelf – goed gered. Maar we zijn blij dat Bart Lamers inmiddels is begonnen. Met onze blik vooruit naar 2025 blikken we graag nog even terug op 2024.
Kernfuncties
- We verwelkomden 3 nieuwe participanten: SWZ (gehandicaptenzorg), Medapp (apotheek) en Joris Zorg (VVT).
- De werkgroep Regio-architectuur maakte een regionaal overzicht van het applicatielandschap en stelde regionale architectuurprincipes vast. Een aantal door participanten ingebrachte initiatieven is getoetst aan de principes, zoals de dienst Verwijzen van VECOZO. Deze initiatieven zijn daarna voorgelegd aan het CIO-platform.
- Ook dit jaar stelden we digitaliseringskalenders op. Hierin staat per sector wat in 2025 op het gebied van digitale gegevensuitwisseling verwacht en uitgevoerd moet worden.
- Het convenant Digitaal Verzenden Medicatievoorschrift is uitgebreid met het Anna Ziekenhuis als verzendende partij.
- We zijn kartrekker van het thema gedeelde digitale infrastructuur (voor primair gebruik) van het IZA Regioplan Eindhoven-De Kempen.
- Onderstaande landelijke ontwikkelingen volgden we intensief om de regio te informeren en waar nodig te kijken welke regionale stappen gezet kunnen of moeten worden:
- Het landelijk dekkend netwerk CumuluZ
- Basisgegevensset Zorg (BgZ) en correspondentie: binnen de GUTZ-structuur zijn we een werkgroep Verwijzen-BgZ gestart die de nieuwe standaard rond BgZ en correspondentie binnen de regio zal oppakken.
- Whitelabel werken: ‘vanuit de Nuts-communitiy hebben drie leveranciers gewerkt aan een oplossing voor whitelabel werken in de wijk. We volgen de ontwikkelingen om de regio te informeren wanneer het geschikt is voor uitrol in de regio.
- Gemeenschappelijke voorzieningen: Mitz, ZORG-AB en ZORG-ID.
- Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’s)
- We leren van en delen onze kennis met de andere regionale samenwerkingsorganisaties (RSO’s). We helpen 2 keer per jaar bij de organisatie van de RSO Dagen.
Projectenportfolio
- Babyconnect behaalde mijlpalen op de doorontwikkeling van de viewer, de eerste positieve testen en de eerste technische implementaties. (Technische) uitdagingen zorgden voor vertraging, waardoor het project niet in 2024 eindigt maar in 2025 verder gaat. Met andere RSO’s en het landelijk programmabureau Babyconnect schreven we een voorstel voor een landelijk gedragen opzet van het beheer. Deze werken we in 2025 samen verder uit.
- Faexit: de fax is de regio uit.
- Samen met Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost-Brabant en zorgaanbieders uit de regio hebben we de tekst van de Regionale Transmurale Afspraak (RTA) ‘Tijdig spreken over de laatste levensfase – Proactieve zorgplanning’.
- We waren betrokken bij het opstellen van verschillende IZA-transformatieplannen, zoals Zorgcoördinatie vanuit het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ, gecoördineerd door het Netwerk Acute Zorg Brabant) en Spoedzorgnetwerk Helmond-De Peel.
- Met Spoed Beschikbaar beleefde in de zomer een herstart als MSB 2.0 om de implementatie van de Richtlijn Gegevensuitwisseling acute zorg een boost te geven. We hebben hierover regelmatig overleg met het landelijk programmabureau. Verder zijn we een samenwerking gestart met NAZB en hebben we een proces afgestemd om die samenwerking gestructureerd voort te zetten.
- We verzorgden samen met bureau eOverdracht een webinar over de eOverdracht. Een advies over wat er op dit gebied gedaan moet worden ligt bij onze participanten.
- Met de projectpartners hebben we Brabant Connected Health afgerond, waarbij Mireille Wolleswinkel een presentatie gaf op het eindevenement.
- Er is nog geen plan voor opschaling van de Kickstart Medicatie. Om de apothekersvereniging goed op de hoogte te houden over de voortgang, overleggen we structureel met hen.
Diensten
- Veilig mailen: we adviseren zorgorganisaties uit de regio op dit gebied en beheren op regionaal niveau het contract met Enovation voor ZorgMail. Voor een aantal participanten hebben we het contract herzien, omdat de afspraken dateerden uit 2011 of eerder.
- Verwijzen: het periodiek overleg met de contractpartijen in de regio over het verwijzingsproces hebben we voortgezet. We volgden de succesvolle pilot van Diagnostiek voor U (DvU), Elkerliek ziekenhuis, zorggroep Elan en Eurofins PAMM over het product Verwijzen van VECOZO. We ondersteunen DvU en Elkerliek bij de contractonderhandelingen met VECOZO voor dit product en inventariseren of er in de regio Eindhoven-De Kempen behoefte is aan een regionale uitrol.
- Met het Elkerliek ziekenhuis als eerste Twiin Deelnemer in de regio hebben we de eerste stappen gezet om invulling te geven aan onze rol van Twiin Dienstverlener. We namen deel aan de experttafel voor Twiin Dienstverleners en gaven daarbij een positief advies voor het Twiin Afsprakenstelsel 1.3.
- Privacy en security officer: sinds april hebben we een privacy en security officer in dienst die is ingehuurd door ORO, De Zorgboog en Savant.